Thursday, June 25, 2009

Menulis ibarat Sebuah Kembara

Menulis/mengarang, ibarat mengembara. Terutama menulis karya kreatif. Zaman dahulu pengarang tidak disebut penulis tetapi sebagai pencerita. Terdapat beberapa istilah yang dapat dikutip berkaitan dengan pengarang atau penulis ini daripada istilah klasik ke istilah moden.
- Yang empunya cerita
- Sahibul hikayat
- Rawi
- Dalang
- Pendeta
- Datuk pengarang
- Pengarang
- Penyurat
- Pujangga
- Tukang cerita
- Pencerita
- Tukang kaba
- Tukang syair
- Tuk selampit
- Penglipur lara
- Penulis
- Narrator
- Pencereka
- Cerpenis
- Novelis
- Sasterawan

Kerja menulis, mengarang, menghasilkan karya kreatif ini merupakan kerja yang aneh, dan menuntut perhatian dan tumpuan yang tinggi serta disiplin yang teguh. Menggulati bidang penulisan ibarat seorang pengembara yang melewati satu demi satu tanah, padang, ranjau, lautan, gunung, gaung dan disambar dengan petir, didebarkan dengan guruh, diusik dengan harum bunga dan dimuntahkan dengan busuk tahi, menyinggahi sawah padi, tanah berlalang, sungai yang jernih, dan taman yang penuh bunga-bunga dan pastinya juga telah dan akan melewati kawasan pembuangan sampah yang busuk, gua yang gelap gelita, longkang yang hanyir dan rumah-rumah yang berhantu. Manusia-manusia yang ditemui sepanjang kembara pula berbagai-bagai, ada yang mengaku bersahabat tetapi menghulurkan tombak di belakang, ada yang tersenyum diam tetapi busuknya hati seperti bangkai ayam, ada yang berhati ikhlas bersih mewangi seperti limau kasturi, ada yang ikhlas tetapi tidak mahu diingat namanya dan ada yang bertemu sekali tetapi sangat berkesan rasanya. Semua ini dilalui dan menjadi pengaruh untuk karya-karya dan pengajaran untuk berhati-hati dalam berkembara. Akhirnya kembara ini pastilah menuju ke sebuah negeri abadi yang ghaib dan tidak tercapai akal manusia yang cetek ini untuk membayangkannya.
(Dengarkan lagu Perjalanan Hidup, Ramli Sarip.)

Apa tujuan menulis? Kita berbicara seketika dalam konteks ini apa tujuan mengembara dalam lautan kreativiti (lautan cereka- istilah Maarof Mahmud).
Yang jelas dan utama sebagai tujuan menulis adalah untuk menyatakan pemikiran bernas dan kemudian berniat untuk menyebarkan. Dalam kepengarangan juga dapat menyampaikan ilmunya walaupun sedikit. Pengarang terdahulu ikhlas menyampaikan pemikiran baik secara terus terang ataupun berselindung di sebalik cerita dan kata. Terdapat pengarang yang luas pengetahuan dan menulis dalam berbagai-bagai bidang seperti Raja Ali Haji yang menulis tentang bahasa, sejarah, ketatanegaraan, usuluddin, fikah dan tasawuf. Dalam kembara kreatif, Raja Ali Haji menulis puisi.
(Dengarkan lagu Bahasa Terindah, nyanyian Ramli Sarip)

Tujuan menulis yang lain, untuk beroleh pendapatan. Pada hari ini tidak dinafikan menulis dapat menjanjikan pulangan yang lumayan. Sudah ramai yang memilih penulisan sebagai kerjaya sepenuh masa. Memang ada cabarannya, namun ada yang telah membuktikan berjaya. Bagi yang bekerja, kerja menulis adalah kerja sambilan yang hanya dapat dikerjakan (hanya dapat mengembara dalam dunia kreativiti) pada waktu-waktu tertentu dan sangat sedikit ruang yang ada.
Kembara kreativiti kadang-kadang menemui padang lapang, sesekali terlihat rimba beranjau, malah kerap menemui ombak ganas yang mesti ditempuh, dan pernah juga terserempak dengan gaung yang menggayatkan.
(Dengarkan Lagu Zaman, nanyian Ramli Sarip, SM Salim, Jamal Abdillah)

Tujuan yang lain, untuk menyampaikan sesuatu kepada khalayak. ‘Sesuatu’ inilah yang universal. Ada penulis yang ingin menyampaikan mesej dan nilai melalui karyanya, ada yang ingin menyampaikan pesanan dan nasihat secara terselindung, ada yang ingin menyampaikan dakwah, ada yang sekadar bercerita, dan ada yang bertujuan untuk menghibur di samping ada juga yang hanya ingin menunjuk pandai . Semua ini merujuk kepada tema dan persoalan yang dipilih, cara pengolahan, bahasa yang digunakan dan juga medium yang menerbitkannya.

Tujuan menulis hanya untuk suka-suka. Jika tidak suka kita tidak buat kerana kerja ini boleh dikategorikan sebagai kerja gila. Ada yang tidak setuju. Sudah tentu. Suka-suka yang dimaksudkan di sini, adalah kebebasan untuk melakukan dengan rela, sepenuh hati atau wewenang (istilah Jawa) yang dirujuk sebagai hak dan kekuasaan (untuk berbuat sesuatu). Seseorang itu boleh jadi apa sahaja dengan bakat yang ada padanya seperti penulis, pemuzik, penggubah lagu, ataupun pelukis. Suka-suka juga dapat dikumpulkan dalam pengertian melakukan sesuatu dengan minat dan seharusnya tidak dipaksa. Ada sesiapa penulis di luar sana yang rasa terpaksa untuk menulis? Atau rasa tertekan apabila mengambil teori kemudian takut untuk diaplikasi dalam karya sendiri? Siapa suruh ambil teori? Menulis adalah kerja suka-suka.
(Dengarkan lagu Bukan Kerana Nama, Ramli Sarip dan A.Romzie)

Ada lagi tujuan yang lain. Tujuan untuk menjadi terkenal, tujuan untuk mendapat pengiktirafan, tujuan untuk menghibur, tujuan untuk menyemarakkan industri penerbitan dan beberapa lagi. Setiap penulis mempunyai tujuan yang tertentu. Namun ada juga yang tidak sengaja menjadi penulis. Ada yang ingin sangat menjadi penulis namun tidak berasa berjaya walaupun dia telah memulakannya. Ada yang sudah pun bergelar penulis tetapi mendiamkan diri tanpa menulis lagi. Ada penulis yang tidak berhenti-henti penulis tetapi tidak dikenali. Ada penulis yang bersembunyi dan menulis sesekali. Ada penulis yang tidak tahu apa tujuannya melibatkan diri dalam kembara kreativiti ini. Ada yang mempunyai lebih dari satu tujuan yang disebutkan di atas. Apapun, teruskan menulis. Terus berkembara dalam dunia kreativiti yang infiniti ini.
Kembara penulisan tidak pernah selesai. Memetik kata-kata Muhammad Haji Salleh (dalam Puitika Melayu), “pengarang tidak mungkin hapus daripada karyanya, malah dia masih terus secara langsung memberi rupa, bentuk dan maknanya, dan juga menentukan sempadan sebenar teksnya. Dialah yang memberikan peribadi bakatnya kepada teks itu dan gagasan serta watak kepada cerita yang dipersembahkan. Oleh itu pengarang tetap hadir secara amat dasar selagi teks itu masih wujud dan masih dibaca.”
(Dengarkan lagu Doa Buat Kekasih, nyanyian Ramli Sarip dan Kathijah Ibrahim)

10 comments:

Angel Suzy said...

Terima kasih atas ucapan ulangtahun...

ekspresi said...

sama-sama suzy. awak kan pelajar yang aktif untuk menjawab kuiz spontan.

Luqman Hakim QA said...

emmm...semacam ada kekecewaan dan kemarahan kepada sekeliling, eh? saya sekadar menduga ekspresi!

edolah said...

wah banyak sekali rujukan lagu-lagu papa rock dalam tulisan.. tak ada ka rujukan puisi-puisi saya?

ekspresi said...

luqman,
ada... sedikit.

ekspresi said...

e,
wah, sudah ada blog sekarang.
em... aku macam kau juga, selalu dengar lagu ramli sarip dalam kereta.

Angel Suzy said...

sebenarnya tk la aktif sangat.
kawan2 salu kenakan saya...
tp alhamdulillah leh jawab juga walaupun tak seberapa jawapannya

edolah said...

bila boleh sama-sama ber'ekspresi' sambil mengeteh... teringat masa kita berulang ke kem PLKN d semenyeh sama tuan zakir. hentian kajang jd saksi. sekarang lu sudah nun di tg malim...kena mengeteh di hentian tg malim pulak le...

Anonymous said...

Baru je baca cerpen en. ariff dalam mingguan Malaysia ..hari tu sajak..apa pun en. memang kreatif selalu..

Baiyazid Mustaffa

ekspresi said...

terima kasih baiyazid. selamat membaca