Wednesday, January 13, 2010

Cerpensah (Cerpen belasah)

Beruang Menangis Siapa Yang Tahu

Oleh ARIFF MOHAMAD

Mereka, sekelompok yang dilahirkan sebagai beruang. Hidup ditandai cabaran. Terlalu banyak cabarannya. Menghuni di kawasan khatulistiwa, dengan hutan yang gondol di sana sini, manakah tempat untuknya lagi. Kebimbangan turut di rasai oleh bapa beruang, ibu beruang, malah putera dan puteri yang lain.

“Kita perlu berpindah,” getus bapa beruang pada satu petang yang hening. Dihadiahi angin lembut menyentuhi bulu-bulu beruang.

“Ke mana?” Soalan ibu beruang yang telah dilantun sama setiap kali bapa beruang mengujarkan penyataan di atas.

“Ke mana-mana sahaja, asal selamat.”

Dia, beruang 50 bulan hanya diam mendengar bualan kedua-dua yang tua.

“Kumpulkan semua beruang yang ada. Kita bermesyuarah seketika, untuk keputusan penting ini,” Kata bapa beruang yang ditujukan kepada anak beruang 50 bulan.

Maka, beruang 50 bulan melaksanakan tugasnya menghebahkan makluman mesyuarah tergesa-gesa yang akan diadakan dalam satu jam lagi.

Hidangan barang sekupang dua, pucuk segar lima enam layang, dan buah-buahan beberapa pasang dihamparkan. Semua beruang menunggu di tempat mesyuarat tepat pada masanya. Hanya menunggu bapa beruang memulakan bicara. Tanpa sebarang minit yang perlu disahkan, tanpa agenda yang tersusun, mesyuarah pun bermula.

Kehadiran, sangat baik. Semua tujuh beruang hadir kecuali seekor beruang betina yang baru melahirkan anak kedua.

“Begini,” kata bapa beruang memulakan. “Kita perlu berpindah segera kerana tempat ini sudah tidak selamat lagi untuk kita.”

“Tempat ini sudah sebati dengan kita. Mengapa kita perlu berpindah?” soal seekor beruang tua yang pernah menjadi ketua beruang satu ketika dahulu. “Tidak perlu ke mana-mana, kita terus tinggal di sini,” tegasnya.

Seekor beruang mewakili angkatan muda, yang putih sedikit kepalanya memberi usul, “Saya menyetujui kata-kata beruang tua. Tempat ini sudah cukup baik untuk kita. Makanan masih ada, kita boleh bertahan beberapa tahun lagi. Habis binatang, daun-daun pun boleh kita makan. Kemudahan jeram untuk kita minum, bermandi-manda dan bergurau-senda begitu cantik dan sayang sekali untuk ditinggalkan. Apatah jadahnya kita berpindah ke tempat lain yang tidak pasti suasananya, bukankah itu bakal mengancam sentosa hidup kita? Jangan berpindah. Di sinilah kita.”

Bapa beruang berdiam seketika mengitari pandang beruang yang lain. Ibu beruang menyuakan pucuk tempinis kepada beruang di sebelahnya. Angin petang menghembus agak kuat. Ranting-ranting pokok terusik bergoyangan. Ada tanda-tanda hujan akan turun. Ah, itulah kelakuan manusia, pantang ada kawasan yang cantik, habis dilapah untuk dibangunkan.

Seekor beruang pertengahan usia bersuara. “Saya fikir dan rasa, elok juga kita berpindah. Atau kita berserah diri kepada pihak berkuasa lalu kita ditempatkan di zoo. Makanan dapat percuma, kita akan dilayan dengan baik di sana. Kita ini spesies yang hampir pupus. Bukankah lebih selamat di sana daripada tidak tentu hala di sini?”

Beruang pemuda meninggikan suara, “Jika kamu mahu menyerahkan diri pada manusia lalu bersedia untuk merengkok di dalam zoo, pergilah kamu. Aku? Kirim salam banyak-banyak pada manusia. Aku tidak akan memaafkan kesalahan manusia yang terlalu banyak salahnya pada suku-sakat kita dan terlalu banyak angkaranya pada alam ini, pada dunia seluruhnya.

“Uh, itu tuduhan yang berat. Kamu memang layak untuk ke zoo wahai beruang muda!” balas beruang pertengahan usia.

“Sudah! Sudah!” Bentak bapa beruang. Kita mahu bermesyuarah, selesaikan dengan baik. Buat keputusan yang dipersetujui bersama. Apa saja usul kita terima, kita bincangkan dengan baik dan buruknya, kemudian kita buat keputusan secara saksama. Jangan bergaduh sesama kita.”

Beruang-beruang mengomel dan berbisik sesama sendiri.

“Bukankah kita sedia maklum, bahawa tiada ada lagi kesentosaan dalam hidup kita sekarang. Terlalu banyak ancaman untuk kita terus berada di sini. Jika kita mahu kekal di sini, apakah langkah dab persediaan kita untuk bertahan. Ini yang perlu kita putuskan.” Ibu beruang bersuara.

Dia, beruang 50 bulan ingin bersuara namun dipendamkan rasa.

“Maaf, aku ini kurang ambil tahu hal-hal luar. Aku beruang betina merangka suri rumah. Tugas aku menyusui anak dan menyediakan makanan yang seelok-eloknya untuk pasanganku. Maka aku tidak tahu, apakah maksud ancaman yang terlalu banyak itu selain malapetaka alam yang sedia kita tempuhi, agaknya petaka musibah yang menjadi puncanya?”

“Benar itu, beruang suri. Petaka manusia. Mereka sudah lupa tentang alam. Mereka sudah lupa tentang tanggungjawab untuk membela kita!” terang bapa beruang secara ringkas sebelum ujarannya dipintas beruang muda di bawah.

“Ah, celaka manusia! Bukankah kita beruang, dan bukannya selayaknya manusia itu menjadi makanan kita. Bukan payah untuk membaham manusia. Tubuh kita, taring kita, kudrat kita berganda hebatnya daripada manusia. Mengapa membodohkan diri takutkan manusia?”

“Ya, itu jakan yang sepatutnya kita putuskan. Kita baham saja mereka!” sambut beruang tua.

Bapa beruang merenung legat beruang muda dan beruang tua. “Nampaknya ada yang kurang jelas antara kita. Baiklah, saya jelaskan perkara ini. Ketahuilah wahai beruang sekalian, kita memang kuat, berkudrat dan hebat, tapi manusia itu lebih kuat dan bijaksana dengan teknologinya. Mereka boleh musnahkan kita dengan sekelip mata. Mereka boleh membakar, menghapuskan tempat ini dengan seketika tampa sempat kita menggulung tikar untuk berangkat. Mereka mempunyai kuasa untuk mengatakan apa saja. Undang-undnag dan kuasa di tanga mereka. Jika kita melawan, kita akan jadi mangsa.”

Bapa beruang merenung langit. “Bersediakah kita:”

“Nampak tiada kata putus kita dapat dalam mesyuarah ini kalau dalam kepala otak bapa beruang untuk mengajak kita berpindah. Baiklah, aku mahu tahu lagi sekali, ke mana kita mahu pergi?” Beruang tua masih bersuara tinggi dalam getar dan diselangi batuknya.

“Kita ke hutan lain yang lebih luas. Kita bergerak pada waktu malam. Setuju? Atau ada cadangan lain?”

Ketika ini beruang 50 bulan bersuara. “Mudah saja, kita melompat parti”

“Ha?” Semua beruang ternganga serentak.

“Mengarut!” Beruang tua meninggal mesyuarah. Diikuti beruang muda yang meninggalkan ludahnya. Beruang suri kemudian beredar juga bersama-sama pasangan. Tinggal beruang pertengahan usia, kemudian kencing di situ. Kemudian meninggalkan tempat itu.

“Apa yang kamu cakapkan ini?” Tanya bapa beruang kepada beruang 50 bulan. Tak masuk akal. Tak logik. Apa kena-mengena rukun hidup kita dengan melompat parti. Kamu anakku, jangan sampai aku katakan aku menyesal menjagamu selama ini.”

“Aku bergurau. Aku punyai maksud yang lebih jauh daripada itu.”

“Apa maksudmu?”

“Kita kembali ke asal kita. Ketahuilah bahawa selama ini kita telah disumpah menjadi beruang. Asalnya kita bukan beruang.”

“Apa?” Semua beruang yang ada di situ terkejut.

“Asalnya kita ini apa?”

“”Asalnya kita ini manusia!”

3 comments:

Sham al-Johori said...

pak dosen,
sepatutnya cersah aja bukan cerpensah. Akronim terbentuk daripada gabungan sukukata atau huruf. perkataan 'cerpen' tu akronim yang mantap dan telah disepakati.
Atau boleh juga cuba;
pensah/ sahpen/ sahcer/ belcer/ belpen/atau paling baik CELA.
Hehehehe, sekadar lontaran merapu aja bang. tak ada kena mengena dengan hukum 'pembentukan kata- pemajmukan'.
Gua hantam aja labu...

ekspresi said...

baiklah sifu. cersah ya.

edolah said...

kalau kopi campur teh...akronimnya?!