Friday, October 17, 2008

Forum Sastera Sempena BBSN08

Forum Sastera sempena Bulan Bahasa dan Sastera Negara 2008 dengan tema “Merenung Masa Depan Sastera Melayu” diadakan di Dewan Sri Tanjung, UPSI anjuran DBP Wilayah Utara dengan kerjasama Fakulti Bahasa, UPSI.

Acara terbahagi dua sesi, sesi pertama syarahan Haji A.Halim Ali bertajuk “Peranan dan Sumbangan Guru dalam Perkembangan Puisi Tanah Air”. Namun yang paling menarik adalah sesi kedua forum yang dibarisi tiga ahli panel yang mantap dan bertenaga, Prof. Dr. Muhammad Haji Salleh, Dato’ Baha Zain dan Prof Rahman Shaari. Cuma agak sayang, masa untuk mereka bercakap tentang masa depan sastera yang perlu direnung-renungkan amat terhad. Rugi, masa dan ruang yang sebaik-baiknya untuk kita dengar kata-kata tokoh ini di tempat yang cukup sesuai, pada waktu yang cukup kena, tapi kesempatan yang cukup sedikit. Masa satu jam setengah diperuntukkan tambahan mengejar waktu makan (Jumaat pula), ditolak dengan alu-aluan ketibaan dan perasmian, ucapan itu-ini maka tokoh ini hanya boleh bercakap lebih kurang 15 minit setiap seorang.

Apapun tahniah penganjuran forum terutama Jabatan Kesusasteraan Melayu, Haji Halim, Datuk Rosli dan Hasrina terutamanya. Setidak-tidaknya program ini termasuk juga dalam senarai program BBSN.

Tokoh-tokoh ini berbicara tentang sastera kini dan masa depan. Saya ringkaskan dengan gaya bahasa saya sendiri seperti berikut:

Prof Muhammad Haji Salleh:

Sastera di negara ini memang dikesampingkan dan ditolak ke tepi. Ilmu sastera seolah-olah berada di bawah berbanding bidang sains, kejuruteraan dan lain-lain. Ini mengakibatkan nilai-nilai murni dan budaya fikir tinggi melalui sastera itu tidak ada dalam masyarakat negara ini. Ini amat merugikan dan menyedihkan. Saya menangis mengenangkan nasib sastera di negara ini.

Datuk Baha Zain:

Tidak ada synergy collaboration antara badan-badan yang bertanggungjawab di negara ini berkaitan dengan sastera. Kementerian Kebudayaan, DBP, ITNMB, Majlis Buku Kebangsaan dan beberapa lagi badan dan organisasi bergerak dengan haluan masing-masing. Kononnya ada wujud kerjasama untuk meningkatkan, mengembangkan sastera namun sebenarnya tidak wujud.

Prof Rahman Shaari:

Salah satu bidang yang amat kuat dan rapat dengan masyarakat adalah pendidikan. Melalui pendidikan sastera dapat berkembang dan dipromosi. Namun orang selalu memikirkan dan bertanyakan apa kaitan sastera dengan kewangan. Adakah sastera itu menguntungkan. Para penulis memikirkan berapa bayaran untuk sesebuah karya. Para pelajar juga begitu. Sebagai contoh ada program di DBP yang berfaedah tetapi dikira dari segi tambang dan kos lain maka para pelajar tidak dapat menghadirkan diri.

Banyak lagi yang dapat direnungkan. Saya pun mencatat ‘gitu-gitu’ sahaja. Ada yang terlekat ada yang terlepas. Namun banyak yang terkesan.

No comments: