Monday, October 13, 2008

Kearifan Orang Melayu Berbahasa

"Mulia cakap kerana beradab, bermakna bual kerana berakal, berisi bicara kerana berkira, elok berbisik kerana selidik, terpuji isyarat kerana cermat."

"Apabila hendak menyampaikan perasaan, lakukan dengan perasaan, apabila hendak menyampaikan fikiran, lakukan dengan fikiran, apabila hendak menyampaikan kehendak lakukan dengan bijak, apabila hendak melakukan niat, lakukan dengan cermat, apabila hendak menyampaikan maksud, lakukan secara patut."

"Celaka cakap aib tersingkap, celaka bual badan terjual, celaka bicara membawa cedera, celaka perangai cakap merempai, celaka laku tidak bermalu."

"Apa tanda Melayu yang bijak, berfikir dahulu sebelum bertindak. Apa tanda Melayu beradab, berfikir dahulu sebelum bercakap. Apa tanda Melayu bertuah, berfikir dahulu sebelum bermadah. Apa tanda Melayu berakal, berfikir dahulu sebelum berbual."

-Ungkapan Dr. Tenas Effendi.

Gambar: Sekumpulan pelajar kursus UBM 1032 bersama-sama Prof Dr. Tenas Effendi, Prof. Emeritius Abdullah Hassan dan saya pada akhir majlis Syarahan Raja Ali Haji anjuran Persatuan Linguistik Malaysia dan DBP pada 10 Oktober 2008.

No comments: